torsdag, september 29, 2005

Matti Nykanen betaler gammel gjeld med kniv


Matti Nykanen står igjen frem som en handlingens mann da han bare få timer etter løslatelse fra politiets varetekt, anklaget for å ha stukket litt i sin kone med kniv, igjen fant utløp for knivfetisjen sin og pirket noen i leveren.

Mannen som kunne hoppe lengst av alle på ski, har i årene etter idretten forfulgt en karriere som knivkunstner, en noe uglesett aktivitet i Finland. Hans forkjærlighet for å svinge brødkniven og punktere folk har ved flere anledninger fått ham i klammeri med politiet, som da han i forbindelse med en hyttetur gjentatte ganger stakk en drikkekompis i ryggen med en 13 centimeter lang kniv, etter noen gode slurker vodka. Det skal ha oppstått en uenighet om reglene i en fingerkrokkonkurranse, hvorpå Nykanen, med 3,4 i promille, produserte frem yndlingskniven sin og gav seg til å stikke. I følge hans femte kone, som var vitne til hendelsene, var Matti blitt sur og grinete fordi han tapte spillet. Etter at veskebalansen var gjenopprettet og porselensguden hadde fått sitt, var episoden noe vag for de involverte. Men den forulempede konkluderte med at skadene nok ikke var intendert, og hva var vel litt vennskapelige knivstikking i ryggen mellom gamle bekjente. Politiet var av en annen oppfatning og plasserte Matti i fengsel et års tid. Men det gikk ikke lenger enn fire dager fra han var sluppet fri til han igjen ble så hissig på eggen at han så seg nødt til å tukte sin fjerde kone med noen lette kirurgiske inngrep i arm og mageregionen. Den oppgitte grunnen for handlingen var at hun ikke ville kjøpe en ny bil til ham, ettersom han nylig hadde vraket tre andre.

Den tidligere idrettstjernen med 19 medaljer fra OL og VM, har i det siste vært mest profilert i sitt hjemland som aktiv promillekjører, freelancer stripper og medvirkende til sin selvbiografi "Hilsener fra helvete". Man kan ikke annet enn å beundre Nykanens kontinuitet og fokus, som vi husker så godt fra glansdagene i bakken.

I går, onsdag 28 september, skjedde det altså igjen. Bare timer etter løslatelsen fikk han endelig stukket litt fra seg. Han rakk bare såvidt innom nærbutikken for å kjøpe seg en frekk og hendig kniv, før han blant venner satt seg tilrette på en restaurant og nøt en pizza. Spisende ble han oppservert av en annen gammel bekjent som hadde noen penger utestående hos Matti, og følgelig konfronterte ham med dette.

"Hvordan kan du sitte her og spise pizza når du ikke gjør opp gjelden din", skal han ha spurt.
Hvorpå Matti fisket frem en kniv og forsøkte å stikke ham i magen av hjertets lyst.
Teknikken til den gamle mester viste seg å være noe rusten, noe som medførte grove poengtrekk for manglende presisjon i nedslaget, men noen dugelige kutt fikk han inn.

Det viser seg stadig at det er en utsatt glede å være Nykanens kamerat, og at man må være varsom med å stå for lagelig til for hogg. Men at finnene er et spenstig folkeferd og fremdeles holder de norrøne kriterier for testosteronestetikk høyt i hevd hører vi av den nyligst fornærmedes kommentar til episoden.

"Det ser ut til at han betaler gammel gjeld med kniv"

Tilbake sitter en Arne Scheie og gråter over tapt storhet, knivsalget går til himmels og en nasjon med skuffede og flaue finner som gjennom tabloidene ser en Matti som til stadighet lander på kulen. Også ham, den eneste finske idrettsutøver som ikke var fylt til bristepunktet med prestasjonsfremmende midler.

Gi den mannen et brød

Ingen kommentarer: